
Klar med Processen. Jag håller fast vid att det rör sig om en religiös process. Det är den enda vettiga förklaringen som jag kan se. Får plöja igenom nätet vid något tillfälle och se vad det finns för några fler tolkningar.
Läser för tillfället "Första stora Science Fiction- boken" en science fiction novellsamling sammanställd av John-Henri Holmberg. Tidigare Sci-fic som jag har läst är "liftaren guide till galaxen" och "Svålhålet", bägge ironiskt skrivna. När jag tänker på Science Fiction tänker jag i första hand inte på StarWars-typen, utan den smarta, psykologiska såsom A clockwork orange eller 2001: ett rymdäventyr. Därför fastnade jag för den här boken då det i inledningen står att läsa att det är just den typen av Science Fiction som återfinns i Holmbergs sammanställning.
Jag har hitintills läst fyra noveller, av blandad kvalitet. Första novellen: Andra Dagars ljus (Bob shaw) - handlar om en ny typ av fönster som genom en viss teknik visar bilder, något som blivit en stor konsumtionsvara i framtiden. Temat för den här novellen är kärlek och ensamhet.
Samma tema återkommer i fjärde novellen: En sång till Lya (George R R Martin). Utspelar sig i framtiden på en planet som människorna låtit kolonisera. Planetens människoliknande ras är ett varmt folkslag som inte gör någon annan något ont. Dessa varelser ingår i en religion, där de offrar sitt liv när de nått sin fyrtionde ålder till något de kallar för den stora föreningen. Människorna låter detta fortgår, det är inte deras sak att lägga sig i främmande varelsers religion. Men när det visar sig att även människor låtit sig lockas med av religionen påbörjar man en utredning. Två människor med en speciell telepatisk förmåga setts till utredningen. Novellen tar sig en intressant vändning då den ger sig in på existentiella frågor. Den behandlar människans rädsla att bli lämnad ensam, att dö ensam.
Andra novellen: Balladen om den förlorade K'mell (Cordwainer Smith) handlar liksom den fjärde novellen om en framtida ras som blivit koloniserade av människan. Människan utnyttjar denna ras i likhet med hur vi exploaterar tredje världen. En människa med en hög position i samhället inser dock felet med detta och vill med hjälp av en ung flicka vid namn K'mell styra upp orättvisan. Den här berättelsen fann jag ytterst tråkig och banal. Den följer en enda rak linje rätt igenom och bjuder inte på några överraskningar.
Tredje novellen: Mannen som aldrig blev ung (Fritz Lieber) är den novellen som jag gillar bäst hitintills. Den är finurligt skriven, avslöjar inte mer än den behöver. Berättelsen handlar om hur världshistorien går baklänges. Människan "föds" ur gravar och "dör" i sin mor. Eftersom att världshistorien sker baklänges får olika historiska händelser plötsligt en helt ny innebörd. Bland annat är det indianerna som jagar bort de vita från Amerika, medan de vita befriar de svarta från slaveri och ger dem kontinenten Afrika. Undertiden avvecklas konst, litteratur, byggnader med mera och mister således sitt tidigare värde. Berättelsens iakttagare, som aldrig blir ung, befinner sig i Egypten vid de väldiga pyramiderna. Dessvärre slutar berättelsen även här, så vi får tyvärr inte reda på vad början av allt är.
Det intressanta med Sci-fic berättelser är hur man kan analysera eller skildra ett samhällsproblem ur en annan kontext, genom att ändra på tid och rum. Liksom George Orwells 1984, vilken jag har tänkt att ta mig an härnäst.